Prof. Dr. Sipahi'den Omicron varyantı uyarısı: Türkiye'de de kapanmalar gündeme gelebilir
DİĞER   
21.12.2021 12:09:49
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, Covid-19'un varyantlarından Omicron'a karşı özellikle Avrupa'da korunma önlemlerinin artırılıp kapanma aşamasına gelindiğini belirterek Türkiye için de benzer kapanma önlemlerinin gündeme gelebileceğini kaydetti.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, Türkiye'de de tespit edilen 'Omicron' varyantının 'Delta', 'Alfa', 'Beta' gibi varyantlara göre daha hızlı yayıldığını söyledi.SİNOVAC+BİONTECH AVANTAJHem aşıdan kaçabilen hem de hızlı yayılabilen 'Omicron' varyantının daha fazla öldürmediğini vurgulayan Sipahi, şöyle konuştu:
"Ya aynı ya da daha az öldürüyor. Aşının üzerinden belirli bir süre geçtiyse bu varyanttan korunma olasılığı bir miktar düşük, diyebiliriz. Türkiye'deki aşılanmanın dünyaya göre farkı var. Biz Sinovac artı Biontech olmanın bana göre avantajına sahibiz. Bu durum 'Omicron'a karşı ne kadar koruyor, Sağlık Bakanlığı sistematik bir çalışma yapabilir. Bu verinin dünyadan çıkma olasılığı düşük. Çünkü onlarda bizim kadar hem Sinovac hem Biontech gibi karışık aşılanma yok. Sağlık Bakanlığı'nın bunun üzerinde yoğunlaşmasında fayda var. 3'üncü doz aşının koruyuculuğu artırma olasılığı yüksek gibi gözüküyor.""AŞININ ETKİSİNİ ZAMAN GÖSTERECEK"Bütün varyantlarda aynı korunma önlemlerinin geçerli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sipahi, aşılanmanın artmasıyla korunmanın da artacağını vurguladı. Yüzde 100 korunma olmadığının altını çizen Sipahi, "Aşıya güvenip maskeden vazgeçmemek gerekiyor. Halk 2 aşıdan sonra genelde korunmayı azaltıyor" diye konuştu.Özellikle Avrupa'da korunma önlemleri artırılarak kapanma aşamasına gelindiğini kaydeden Prof. Dr. Sipahi, Türkiye için de benzer kapanma önlemlerinin gündeme gelebileceğini belirterek, "Delta varyantının ortalama bulaşma süresi 3-6 gün, 'Omicron'da 1,5-3 gün. Bu varyant her türlü daha hızlı hasta ediyor. Hastalığın 2 katına geçme süresi daha hızlı gibi gözüküyor. Bizde kapanma olmaz, demek zor." dedi.BİZDE BİR YA DA BİR BUÇUK AY SONRA İHTİMAL DAHİLİNDEAvrupa'da yoğunlaşma başladıktan 1 ay sonra bizde de yoğunlaşmanın başladığını söyleyen Sipahi sözlerini şöyle sürdürdü:"Daha önceki deneyimlerimiz yine aynı şekilde tekrarlarsa onlar şu an kapanmaya başladılarsa bizim de 1-1,5 ay sonra tekrar kapanma olasılığımız az değil. Aşının bizi ne kadar koruyacağını zaman gösterecek. Kasım ayı başından bu yana 1,5 aylık sürede 80-90'dan fazla ülkeye yayılmış bir varyanttan bahsediyoruz. Danimarka ve Güney Afrika'dan gelen veriler klinik olarak virüsün en azından 'Delta' ile karşılaştırıldığında benzer ya da daha iyi seyrettiğini gösteriyor. 3 ya da 6 ay sonra bu sonucun değişeceğini sanmıyorum. Çünkü hem hızlı yayılıp hem de daha fazla öldürürse virüs açısından evrimsel bir dezavantaj olur."
Aşılar, Türkiye'de görülen Omicron varyantına karşı etkili mi? İsrail'den can sıkıcı araştırma
DİĞER   
13.12.2021 11:03:32
Sağlık Bakanı Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Omicron varyantının Türkiye'de de 6 kişide görüldüğünü açıklamıştı. Bakan Koca'nın açıklaması sonrasında herkes Türkiye'de yapılan aşıların bu tehlikeli varyanta karşı etkili olup olmadığını merak ederken cevap İsrail'den geldi. Yapılan araştırma 3 doz Pfizer/BioNTech aşısının Omicron varyantına karşı dört kat daha az koruma sağladığını belirledi.İsrail'deki Sheba Tıp Merkezi ve İsrail Sağlık Bakanlığı'nın ortak araştırmasında 3 doz Pfizer/BioNTech aşısının Omicron varyantına karşı etkisi ortaya çıktı. Bilim insanları, üçüncü doz aşının Omicron varyantına karşı büyük ölçüde koruma sağladığını açıklasa da elde edilen bu korumanın Delta varyantına göre daha az olduğunun altını çizdi.
"İKİNCİ DOZU 5 YA DA 6 AY ÖNCE OLANLARIN OMICRON'A KARŞI DAYANIKLILIĞI YOK"İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada iki dozun artık etkili olmadığı belirtilirken, üç doz Pfizer/BioNTech aşısının Omicron'a karşı dört kat daha az koruma sağladığı da aktarıldı. Araştırmada iki doz aşı olanlarla üç doz aşı olanların kıyaslandığı belirtilirken araştırmayı yürüten bilim insanı Gili Regev-Yochay, "İkinci dozu 5 ya da 6 ay önce olanların Omicron'a karşı bir dayanıklılığı yok fakat Delta'ya karşı biraz da olsa bağışıklıkları var" dedi."ÜÇÜNCÜ DOZ BAĞIŞIKLIĞI 100 KAT ARTIYOR"Fakat Regev-Yochay açıklamasında iyi haberler de verdi. Bilim insanı, "İyi haber ise şu ki üçüncü doz aşı bağışıklığı 100 kat artırıyor. Üçüncü doz ile birlikte koruma oranı dikkate değer bir şekilde artıyor" dedi."İKİ DOZ AŞI ARTIK ETKİLİ DEĞİL"İsrail Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Kamu Sağlığı Hizmetleri'nin başında olan Dr. Sharon Alroy-Preis da, "İki doz aşı artık etkili değil. Üçüncü doz aşı olanlar sadece ikinci doz aşı olanlara ve elbette aşısız olanlara göre daha çok korunuyor" dedi.OMICRON VARYANTI TÜRKİYE'DE 6 KİŞİDE GÖRÜLDÜDünyayı endişelendiren Omicron varyantı ile ilgili yeni bulgular ve açıklamalar gelmeye devam ederken koronavirüsün daha bulaşıcı varyantı Türkiye'ye de sıçradı. Toplamda 57 ülkede görülen Omicron varyantı Türkiye'de toplam 6 hastada görüldü. Kötü haberi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu hastaların 5'inin İzmir'de 1'inin İstanbul'da olduğu açıklandı.
Uzmanlar, Omicron varyantının yeni belirtisini paylaştı: Boğazda kaşıntı hissi
DİĞER   
6.12.2021 10:57:57

5 milyona yakın kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs yeni varyantlarla dünyaya korku salmaya devam ediyor.

Delta varyantından çok daha bulaşıcı olduğunu dile getiren Omicron'un baskın varyant haline geleceği ifade edilirken, bilim insanları yeni varyantla ilgili gündem yaratacak bilgiyi de verdi. Omicron'da olağandışı semptomlarla karşılaştıklarını belirten uzmanlar, diğer varyantlardan ayırt edici semptomun boğazda kaşıntı hissi olduğunu söyledi.Koronavirüs pandemisinde Omicron varyantı konuşulmaya devam ediliyor. Güney Afrika'da tespit edilen varyant gün geçtikçe dünyaya yayılıyor. Delta varyantından daha bulaşıcı olduğu belirtilen Omicron'un dünyada baskın varyant haline geleceği ifade edilirken, Omicron'u ilk fark eden kişi olan Güney Afrika Tabipler Birliği başkanı olan Dr Angelique Coetzee, varyant ile ilgili yeni bilgiler verdi.


YENİ BELİRTİ BOĞAZDA KAŞINTI HİSSİ

Omicron vakalarında Delta varyantı ile enfekte olan koronavirüs hastalarında gördüklerinden biraz farklı olan 'olağandışı semptomlar' ile karşılaştıklarının altını çizen Coetzee, yeni semptomu açıkladı. BBC'nin haberine Coetzee, diğer enfeksiyonlardan ayırt edici semptomun boğazda kaşıntı hissi olduğunu açıkladı.

ANA BELİRTİLER YORGUNLUK VE VÜCUT AĞRILARI

Coetzee, tedavi ettiği hastalara dayanarak başlıca semptomların yorgunluk, vücut ağrıları ve baş ağrısı olduğunu açıklamıştı.

Yazarlar
En Çok Okunanlar
Sayfalar
Anketler
bağdat caddesi psikolog